BISPHENOL A (BPA)

Handelsnaam product: Bisphenol A / BPA

Chemische naam (IUPAC): 2,2-bis (4-hydroxyfenyl) propaan

Andere namen: 2,2-bis-4′-hydroxyfenylpropaan; bis (4-hydroxyfenyl) dimethylmethaan; bis (4-hydroxyfenyl) propaan; beta, beta’-bis (p-hydroxyfenyl) propaan; 2,2-bis (p-hydroxyfenyl) propaan; 2,2-bis (4-hydroxyfenyl) propaan; p, p’-bisfenol A; 4,4′-bisfenol A; p, p’-dixydroxydifenyldimethylmethaan; 4,4′-dihydroxydiphenyldimethylmethane; p, p’-dihydroxydifenylpropaan; 2,2- (4,4′-dihydroxydifenyl) propaan; 4,4′-dihydroxydifenylpropaan; 4,4′-dihydroxydifenyl-2,2-propaan; dimethylmethyleen-p, p’-difenol; Beta-Di-phydroxyphenylpropane; 2,2-di (4-hydroxyfenyl) propaan; dimethyl bis (p-hydroxyfenyl) methaan; difenylolpropaan; 2,2-di (4-phenylol) propaan; isopropylideenbis (4-hydroxybenzeen); p, p’-isopropylideen-bisfenol; 4,4′- isopropylideenbisfenol; p, p’-isopropylideendifenol; 4,4′-isopropylideen-difenol; 4,4 ‘- (1-methylethylideen) bisfenol; Fenol, 4,4-dimethylmethylenedi-; Fenol, 4,4-isopropylidenedi-; Fenol, 4,4 ‘- (1-methylethylideen) bis; 4,4’-dimethylmethylenedi-; propaan, 2,2-bis (p-hydroxyfenyl);

Fysisch-chemische eigenschappen:
Vorm: vast (vlokken of kristallen);
Kleur: wit;
Geur: delicate geur van fenol;
Licht oplosbaar in water. Goed oplosbaar in azijnzuur en ethanol.

Grondstofgebruik: Bisfenol A gebruikt als tussenproduct voor de productie van epoxy-, polycarbonaat- en polysulfonharsen. Het wordt ook gebruikt bij de productie van polyesters. Het wordt ook gebruikt als vlamvertrager – vlamvertragend of vlambestendig en als uitgangsstof voor de productie van andere vlamvertragers. Het wordt ook gebruikt als een antioxidant in voedsel en cosmetica, evenals als een element van epoxy-coatings die blikjes met voedsel of dranken bekleden. Bisfenol A kan ook worden gebruikt als een fungicide – een fungicide.

Gezondheidsvoorschrift: Inademing veroorzaakt irritatie van de bovenste luchtwegen. Een schadelijk effect op de werking van de lever, de nieren en de blaas kan ook bisfenol A inademen. Bij contact met de huid veroorzaakt lichte huidirritatie en allergische reacties, die zichtbaar worden na herblootstelling aan deze stof. Als de stof in het oog komt, kan dit leiden tot schade aan de cornea, ernstige oogirritatie en andere mogelijke letsels aan het oog. Verbruik van de stof kan irritatie van het spijsverteringsstelsel, misselijkheid, braken en diarree veroorzaken, terwijl inname van grote hoeveelheden kan leiden tot depressie van het centrale zenuwstelsel, hoofdpijn, duizeligheid, gastritis.

BISPHENOL A

BPA

Chemische formule: C15 H16 O2
Dichtheid: 1,195 g/cm3
Numer CAS: 80-05-7
Numer WE/EINECS:
201-245-8
Numer indeksowy:
604-030-00-0