DIPROPYLENISCHE GLYCOL (DPG)

Handelsnaam product: Dipropyleenglycol (DPG)

Chemische naam (IUPAC): Propaan-1,2-diol

Andere namen: Oxybis-propanol; Oxybis-propanol; Propanol, 1,2-propyleen, monopropyleenglycol, dipropyleenglycol; Bis (hydroxypropyl) ether; oxydipropanol; Di (propyleenglycol); Di-sec-alcohol; Methylethyleenglycol; Bis (2-hydroxypropyl) ether; 1,1′-dimethyldiethyleenglycol; 1,1′-oxybis- 2-propanol; 1,1′-oxybis-2-propaan; 1,1′-Oxydipropan-2-ol; 2-Propanol, 1,1′-Oxybis-; A-propyleenglycol, 2-propanol, 1,1 Oxybis; Di-1,2-propyleenglycol; 1,1′- Oxydi-2-Propanol

Fysisch-chemische eigenschappen:
Vorm: vloeibaar;
Kleur: kleurloos;
Geur: geurloos;
Het heeft sterk hygroscopische eigenschappen;
Het lost goed op in water en veel organische oplosmiddelen.

Grondstofgebruik: meestal wordt dipropyleenglycol gebruikt voor de productie van polymeren, zoals polyester- en alkydharsen. Vanwege de hygroscopische eigenschap wordt het gebruikt als een bevochtiger. Het is ook een weekmaker die wordt gebruikt bij de productie van andere polymeren, bijvoorbeeld PVC. DPG is te vinden in de samenstelling van reinigingsmiddelen en drukinkten. Het wordt gekenmerkt door lage toxiciteit en een hoge mate van oplosbaarheid, die bij uitstek geschikt is als additief voor parfums en haar- en huidverzorgingsproducten. Toegevoegd als een component van liquidów, of vloeistoffen gebruikt in e-sigaretten. Het wordt ook toegevoegd aan tabak om hydratatie te behouden. In voedsel gebruikt als conserveermiddel, evenals een emulgator.

Gezondheidsvoorschrift: DPG is vrijwel onschadelijk bij orale inname, alsook bij contact met de huid of bij inademing. Het irriteert de huid en ogen niet en er is geen bewijs dat het allergische reacties veroorzaakt. Dipropyleenglycol wordt niet als kankerverwekkend beschouwd. De gemelde vergiftiging viel snel weg.

Dipropyleenglycol

DPG

Chemische formule: C6 H14 O3
Dichtheid: 1,023 g/cm3
CAS nummer: 25265-71-8
WE/EINECS nummer:
246-770-3